Azonosító és beléptető rendszek

Nagy hatótávú azonosító és beléptető rendszer

Az azonosító és beléptető rendszer lényege, hogy a dolgozók nem tudnak észrevétlenül kilépni az ajtón. A mozgásukat olyan módon figyeljük és naplózzuk, hogy a dolgozó nem blokkol, kártyát és ujjlenyomatát sem mutatja meg az olvasónak. A dolgozók nyakába akasztva, vagy fixen, állandóan ruhájukra csíptetve hordanak egy-egy transzpondert, amely pl.: lehet egy kötelezően viselendő névkártyás kitűzőben beépítve. A transzponder jeleket ad, bármerre mennek. Amikor a kijáraton átmennek, az ajtó fölött pl.: az állmennyezetbe beépített rejtett távolvasó terminál érzékeli az áthaladásukat, és rögzíti a dolgozó azonosítóját, és az időpontot.

A helyes érzékeléshez szükségesek az irányított antennák (hogy ne pl.: a pult mögött állva, hanem pontosan az áthaladáskor érzékelje őket). Egy antenna kb. 1m-es sávban „olvas”. Az adatok az „üzletben” levő számítógépbe továbbítódnak, melyre a Worktime program van telepítve. A program, pontosan rögzíti, hogy ki, mikor, hova lépett be-, és ki, hol, mennyi időt töltött, és hol van most. A számítógépes hálózaton továbbíthatók az adatok. Tulajdonságok: -Beléptető rendszer -Nagy hatótávú rádiófrekvenciás (RFID) technológia -Kisméretű, kompakt aktív RFID jeladó -Adó egyedi azonosítóval -Adatkapcsolat RS232 porton keresztül Rendszerelemek: – jeladó – vevő -Irányított antennák -Worktime for Windows beléptető, munkaidő-nyilvántartó szoftver A rendszer felépítése: A berendezés tetszőleges számú adó és vevő egységből áll. Az adó egy aktív RFID transzponder, mely kis mérete miatt könnyen hordható.

A jeladó kb 2-4 másodpercenként (opcionálisan változtatható paraméter) ad egy rádiófrekvenciás jelsorozatot, amely a készülék egyedi azonosító számát, egy számláló aktuális értékét és az elemfeszültséget tartalmazza. (433 MHz-es frekvencián, 3V-os elemmel működik) A vevő egy – opcionálisan szirénával egybeépített – hálózati táplálású készülék. Ha a kijáratok fölé elhelyezünk egy – egy vevőt, az adóval megjelölt dolgozó nem hagyhatja el az épületet a felügyelő személy tudomása nélkül. Amíg az adók távol vannak a kijárattól, a vevő nem jelez. De a vevőkészülék naplózza, ha a hatótávolságon belülre kerül egy adó, vagyis egy dolgozó áthaladt a kijáraton. Ha a jeladó transzpondert hordó alkalmazott egy kocsiban ül, a megfelelően beállított vevő egység igény esetén akkor is jelez. A fém „takaró”, mely bizonyos mértékben akadályozza az RF hullámok terjedését, nem akadályozza az adó funkcionális működését. A jeladóból vett jelsorozatot a vevőegység a soros porton is továbbküldi (RS232). A kiküldött adatokat a számítógépen is megjeleníthetjük a Terminál programmal. Ez szükséges lehet a készülék működőképességének és az elem állapotának ellenőrzésénél. (Az adót tápláló elemet akkor kell cserélni, ha az elemfeszültség 2V-nál kisebb.) Wachtdog funkció: a vevő rendszer képes akkor is figyelmeztető üzenetet küldeni, ha a jeladó transzpondert tartalmazó eszközt valaki megbontja, tehát a jeladót el akarja távolítani. A számítógépes kapcsolat és az Worktime for Windows szoftver lehetővé teszi a dolgozók beléptetését és munkaidejük nyilvántartását.

A vevő RS232 adatkimeneteit az LR Ethernet interfész egység segítségével lehet pl.: a portásfülkékben kiépítendő vállalati TCP/IP Ethernet RJ45 csatlakozáson keresztül a rendszervezérlő számítógéphez, így a szoftverhez eljuttatni. A rádiófrekvenciás eszköz mérési eredményei: -szabad térben (kézben tartott jeladó): 90m-es távolságon belül mindig jelez a vevőkészülék -egy átlagos autó belsejében 10m-en belül biztonságosan jelez -autó csomagtartójába helyezve 5m-es távolságból jelez biztonságosan

partnereink